Here comes the boom!

2013-06-29 @ 19:17:00
(foto: Anders Thorsell - http://www.flickr.com/photos/gifsundsvall)
 
Bad boys, bad boys, whatcha gonna do? Whatcha gonna do when We come for you? 
 
Skrev på Supporterlivs Facebooksida innan matchstart med frågan, om vi kommer ställas mot good boys eller bad boys. Här ovan har vi svaret. Inhoppande Niklas Maripuu nickar i matchens sista skede in en nick, efter skarv och förarbete av Johan Eklund samt Simon Helg som sekunderna innan bjudit på ett riktigt långt inkast. Skrek som en stucken gris när bollen gick in bakom Halvorsen i Landskrona-målet. 
 
Så. Otroligt. Jävla. Viktigt. 
 
Vet att vi många tidigare säsonger, alltid varit laget som fått såna där mål emot oss i slutsekunderna av en rad olika matcher. Men idag, äntligen, var bollen till vår fördel. Och in gick den, in i motståndarnas mål. Det såg dock länge ut att bli tre poäng till skåningarna. De tog nämligen ledningen i matchen både en och två gånger. Först 1-0. Och därefter ökade man på till 2-1, efter att vi minuterna innan kvitterat till 1-1 av Stefan Ålander på hörna. Men efter det blev det både 2-2 och 3-2 till grabbarna i blått. 
 
Skönt att en annars till syntes osynlig Chennoufi fick göra 2-2 målet och att även Maripuu fick göra ett. Speciellt med den knappa speltid han fått än så länge den här säsongen. Att det däremot slarvades en hel del i försvaret, är väl egentligen under all kritik. Det var två väldigt enkla mål ifrån Landskronas sida och varför vi läcker så otroligt mycket på hemmaplan, är ännu ett under i mina ögon. På bortaplan är vi däremot bäst i serien, vilket alltid är en fördel.
 
Bäst på planen? Robbin Sellin, innan han klev ut i den 62.a matchminuten för att bli ersatt av Simon Helg. Det var mycket löpningar, skott och jobb ifrån den energiske mittfältaren. I övrigt var de flesta i laget relativt osynliga. Skúlason blandade och gav, backarna imponerande inte överdrivet mycket och inte anfallet heller. Men, vad gör det? Huvudsaken att vi jobbar på och tar ännu en viktig trepoängare. 
 
Såg dock att Falkenberg bortaslog Ängelholm med hela 0-4 och att GAIS dessutom vann mot Jönköping Södra med 0-1. Tabelläget just nu: Örebro 33p, Falkenberg 29p, Sundsvall 29p, GAIS 26p och Assyriska 24p. Men nu går vi alltså på semester och jag hoppas att spelarna håller igång träningen under uppehållet och kommer lika formstarka till hemmamötet mot GAIS den 20 juli. 
 
(foto: Anders Thorsell - http://www.flickr.com/photos/gifsundsvall)
 

Silly Season knackar på!

2013-06-29 @ 13:01:00
Silly Season - Högtiden för fotbollsälskare. 
 
Den 15 juli öppnar det svenska transferfönstret och håller sedan öppet fram tills 1 augusti. Men redan 1 juli (t om tidigare för vissa länder) öppnar det i resten av världen. Här nedan följer en fin liten tabell på hur det hela ser ut.
 
Land Vinterfönster Sommarfönster
Sverige 10 januari - 2 april 15 juli - 11 augusti
Norge 14 januari - 5 april 15 juli - 11 augusti
Danmark 5 januari - 31 januari 11 juni - 2 september
Finland 12 februari - 6 maj 6 augusti - 2 september
     
England 1 januari - 31 januari 11 juni - 2 september
Italien 3 januari - 31 januari 1 juli - 2 september
Spanien 2 januari - 31 januari 1 juli - 2 september
Tyskland 1 januari - 31 januari 1 juli - 2 september
Holland 3 januari - 31 januari 11 juni - 2 september
Frankrike 1 januari - 31 januari 11 juni - 2 september
Portugal 2 januari - 1 februari 1 juli - 20 september
     
Argentina 20 januari - 15 februari 22 juli - 11 oktober
Belgien 1 januari - 31 januari 18 juni - 2 september
Brasilien 10 januari - 7 februari 2 juli - 23 september
Bulgarien 1 februari - 1 mars 1 juli - 31 augusti
Grekland 1 januari - 31 januari 1 juli - 31 augusti
Island 21 februari - 15 maj 15 juli - 31 juli
Kina 1 januari - 28 februari 1 juli - 25 juli
Polen 1 februari - 28 februari 19 juni - 31 augusti
Ryssland 28 januari - 27 februari 17 juni - 6 september
Serbien 20 januari - 14 februari 17 juni - 31 augusti
Schweiz 16 januari - 15 februari 10 juni - 31 augusti
Skottland 1 januari - 31 januari 9 juni - 31 augusti
Turkiet 7 januari - 3 februari 14 juni - 5 september
Ukraina 31 januari - 1 mars 24 juni - 31 augusti
USA 12 februari - 6 maj 9 juli - 8 augusti
Österrike 1 januari - 31 januari 11 juni - 2 september

Men, om vi för stunden ska hålla oss inom Svea rikes ramar, så ramlade jag häromdagen över en intressant artikel hos Fotbollskanalen. Dom listar nämligen alla spelare i Allsvenskan med utgående kontrakt, men också svenska spelare helt utan kontrakt. En mycket intressant lista i mina ögon. Speciellt när kalendern når 1 juli på måndag och spekulationerna lär kicka igång på allvar. 
 
Transferfönstret sett ur ögonen på en GIF-supporter är det väl mest en tanke som cirkulerar; Kommer vi att behålla Ari Skúlason säsongen ut och släppa honom som bosman därefter, eller säljs han nu när fönstret öppnar? Jag personligen unnar Ari en flytt. Men vet också hur pass känsligt det är att släppa en nyckelspelare mitt i säsongen. Så frågan är väl snarare om klubben kan ha is i magen, behålla honom och försöka hålla honom motiverad säsongen ut, eller om man helt enkelt ska släppa honom fri och försöka hitta en ersättare?
 
(foto: GIF Sundsvall)
 
Jag tror inte att klubben har speciellt mycket pengar att hämta i Skúlason just nu och känner därför att man lika väl kan behålla honom, se till att han hjälper oss att ta klivet upp och sedan låta honom lämna som bosman. Vet med mig att Ari tidigare uttalat sig om det hela och sagt att han givetvis gärna vill utomlands, men att det är upp till GIF hur man vill göra. Och när det ska genomföras. Många verkar dock tro att dagens match mot Landskrona blir islänningens sista framträdande i Sundsvallströjan. 
 
Om vi dock ska hoppa tillbaka åter till ovannämnda spelarlista, så tänkte jag ta och presentera lite namn som säkerligen skulle kunna bli eventuella nyförvärv. Nu handlar sånt där självklart mycket om konkurrens, pengar och timing. Men att leka med tanken är aldrig fel:
 
Labinot Harbuzi (klubblös) - Mittfältare, tidigare i bl a Malmö och Gençlerbirligi. 
Edward Ofere (klubblös) - Anfallare, tidigare i bl a Malmö och Lecce. 
Emra Tahirovic (klubblös) - Anfallare, tidigare i bl a Halmstad, Örebro och FC Zürich. 
Haris Laitinen (klubblös) - Mittfältare, tidigare i bl a Assyriska och Hammarby. 
Emil Johansson (klubblös) - Försvarare, tidigare i bl a Hammarby, Molde och Groningen.
Andrés Vasquez (klubblös) - Mittfältare, tidigare i bl a IFK Göteborg, Häcken och FC Zürich.
 
Ni hittar hela listan med klubblösa spelare här. Vill ni dock se vilka som sitter på utgående kontrakt går det fint att klicka här. Känner att den listan är alldeles för stor att göra en "önskelista" av, men finns en hel rad med bra spelare där, helt klart! 
 
(bild: Aftonbladet - har ingenting med ovannämd lista att göra)

Boys boys boys!

2013-06-29 @ 11:53:00
Den 14:e omgången börjar sakta men säkert att lida mot sitt slut. Igår spelade bland annat konkurrerande Assyriska mot Degerfors, en match som slutade i de sistnämndas favör. Slutresultatet? 2-1. En annan konkurrent, nämligen Falkenberg, tar idag emot Ängelholm hemmas på Falkenbergs IP. En förlust där och en vinst för GIF mot Landskrona, gör att vi avancerar i tabellen, kliver om Falkenberg som ligger på lika mycket poäng som oss (26) och därefter blir ny serietvåa. 
 
Noterbart är Falkenberg och Assyriska förlorade sina senaste matcher, båda mot Degerfors, som nu verkar vara på väg mot toppen med stormsteg. Vi får inte heller glömma, att Degerfors även bortaslog oss rätt nyligt med 2-4. Imponerande måste jag säga. 
 
Senaste omgången tog vi tre nya poäng, efter en rätt medioker insats borta mot Brage. Hann aldrig med mig att skriva något efter den matchen, men av vad jag har förstått - så var det utöver Skúlasons två mål - inte särskilt mycket att hänga i granen. Har dock lärt mig att tre poäng, fortfarande är tre poäng. Vilket ibland kan vara rätt skönt att luta sig tillbaka mot ibland. 
 
Idag är det alltså dags igen. För motståndet väntar som ovannämnt Jörgen Petterssons Landskrona BoIS, det skånska mittenlaget, som inte har gjort något vidare märkvärdig säsong. Laget huserar just nu i mittenskicket av tabellen och kommer ifrån den senaste omgången med en 2-0 seger mot Jönköping Södra. 
 
Hur formen är i GIF-lägret är dock svårt att uttala sig om. Truppen är sånär skadefri, bortsett ifrån Buzuku (långtidsskadad) och Dibba som är sjuk. I övrigt gör Naurin comeback i matchtruppen, efter 45 minuter i senaste U21-matchen. Varmt välkommen tillbaka Tommy! 
 
Vad tror vi om matchen då? Tja, vi är som känt starka hemma (med vissa undantag) och Landskrona är väl inget vidare toppengäng. Dock har man med åren lärt sig att aldrig underskatta något lag i Superettan. 
 
Jag tror trots detta på en stabil 3-0 seger. Skúlason gör ett, Eklund och Helg varsitt. Hoppas på fint väder, mycket folk och ett fint avslut innan det drygt tre veckor långa speluppehållet. Nästa match efter detta är nämligen inte förrän den 20 juli, då hemma mot GAIS. 
 
Om ni inte som jag har möjligheten att se dagens match på plats, går den utmärkt att se via CSports för 79:-.
 
FORZA GIF! 

Nu tar vi dom!

2013-06-23 @ 11:04:23
Brage, det blir Bra're! Idag är det match. Årets hittills största flopp i Superettan, Brage, står för motståndet. En klubb där både Robbin Sellin och Johan Eklund tidigare huserat, innan de kritade på för "Norrlandslaget". Men vad vet vi annars om detta Dalmasgäng? Inte överdrivet mycket. Conny Karlsson (tidigare guldtränare i Helsingborg) lämnade klubben tidigare i juni, även tyske Jan Tauer (vänsterback, tidigare Djurgårdenspelare) likaså. Men klubben har också fått behålla spelare som Dulee Johnson och Njugo Demba-Nyrén. Ett uttalande om dessa spelares kvalitéer uteblir dock. 
 
Nu sitter jag istället här, en dryg timme innan dagens pass på IKEA och laddar upp med en stor skål havregrynsgröt. Inser snabbt att jag missar kvällens drabbning, men tänker envist försöka följa den via livescore. Vad tror vi om matchen då? Sundsvall som senast åkte på 2-4 hemma mot Assyriska, måste antingen åter hoppa upp på hästen och hitta vinnarspåret. Eller så blir det ännu en tung förlust och inledningen på en svacka. Jag tror dock att grabbarna blivit tillräckligt taggade under veckan som gått, för att lyckas knipa tre poäng denna afton. 
 
Inför matchen är Robert Lundström avstängd pga diverse gula kort, samtidigt som Eric Larsson åter är tillbaka i spel, av samma tidigare anledning. Läst på Fotbollspuls, är att Daniel Sliper går in och ersätter Simon Helg på kanten. Men förutom detta, är det inte särskilt mycket nytt under solen. Allt jag vet är att jag på min nystartade Football Manager-save nyligt tog upp just Sundsvall till Allsvenskan efter första säsongen. Bäst i laget? Marcus Danielsson, Kevin Walker och.. Rade Prica! Har man ingen förkärlek till varken Dibba eller Eklund, får man ibland öppna plånboken. 
 
Det blev en stabil andra plats i tabellen, två poäng bakom Jörgen Petterssons Landskrona BoIS. Kevin Walker blev uttagen till landslaget, Fjóluson likaså. Skúlason däremot såldes till Ipswich för 7,5 miljoner. Pengar som sedan spenderades i bland annat Daniel Moberg-Karlsson (IFK Göteborg) och David Myrestam (Haugesund). På FM är allting möjligt. Bara man vill och kan. Nästan i alla fall. 
 
Nu har jag dock insett att man ibland måste inse verkligheten och ta det för vad det är. Och som bortasupporter, 80 mil hemifrån Norrporten Arena, kan man egentligen bara gilla läget och stötta på distans. Ikväll hoppas jag i alla fall att det blir tre poäng, ett kliv närmre Örebro och Falkenberg, men också ett besked på att GIF fortfarande kan vinna. Fram med lite jävlaranama och visa vart skåpet ska stå!
 
Slutresultatet? Jag tror på 1-3 till oss. Mål av Sliper, Sliper och Eklund. 
 
Let's goooo!! 
 
 

Hallenius till Sverige?

2013-06-18 @ 09:04:41
 
Ramlade över denna artikel på Sportbladet under morgonen. Hallenius på väg tillbaka till svensk fotboll och Hammarby. Inte speciellt oväntat, om du frågar mig. Hans tid som utlandsproffs har varit kantad av skador, bänkningar och diverse agentstrul. En flytt till Sverige känns därmed rätt naturlig. 
 
Här finns familj och trygghet, men också ett Hammarby med dålig produktivitet framåt och i ett desperat behov av hjälp. Linus är också dyrkad av dess supporterskala, vilket säkerligen skulle motivera honom att göra comeback i den grönvita tröjan. Tror dessutom att han skulle se det som ett svek gentemot Bajen, om han kritade på för en annan svensk klubb. 
 
Och även om vi med Sundsvallshjärta, inte skulle tacka nej till Hallenius underskrift, känns det nästintill orimligt. Det skulle vara ett definitivt steg tillbaka i karriären. Och dessutom tror jag hellre att han vill bli sedd som frälsare hos Hammarby, än att totalt börja om sin karriär och blicka mot norr. 
 
Noterbart ifrån gårdagens match mot Assyriska, var att nämnde Hallenius bekvämt satt på den norra läktaren tillsammans med flickvän och kollade på matchen. Dock finns familj och vänner i staden, så skulle inte ens tänka på tanken att driva igång något rykte på den fronten. 
 
Jag ser dock gärna Linus på svensk mark igen och tror att han skulle göra nytta hos Hammarby. Vilket förmodligen också skulle innebära ett uppsving för honom själv, både formmässigt och på den utländska transfermarknaden. Gissar dock på någonting kortvarigt, antagligen säsongen ut. Om han nu återvänder. 
 
Och på tal om Silly Season, så skulle jag vilja lägga fokus på Christopher Brandeborn som igår var bäst på plan under förlustmatchen mot Assyriska. Fick mest göra som han ville, visade prov på styrka och teknik, men också ledaregenskaper och potential. Säkerligen svår att få lös ifrån Assyriska, som även dom är ett någorlunda topplag. Och när det nu för Sundsvalls del, ryktas om tidigare provspelaren Rúnar Már Sigurjónsson, känns det ännu mindre troligt. 
 
Ung är han i alla fall. Brandeborn dvs. Född 1991 och kom ifrån Degerfors förra säsongen. Skulle en sån värvning vara aktuell så känns han dock mer aktuell på Chennoufis position, än Aris. Men önska kan man alltid göra. Oc när det faktiskt närmar sig transfertider, är det fritt fram att spekulera och drömma sig bort. Kanske skulle försöka lösa en intervju med Urban Hagblom och se vad som händer inom klubben för tillfället?
 

Slicka såren och ladda om!

2013-06-18 @ 08:35:00
(foto: Anders Thorsell - http://www.flickr.com/photos/gifsundsvall)
 
Hann aldrig återkomma inför matchen mot Assyriska igår. Och hann inte heller hem förrän lagom till slutet av den första halvleken. Sprang in genom dörren, slog på tvn och möttes en aning chockerad av att grafiken i det vänstra hörnet visade 0-3 till Assyriska. Någon minut senare sa Niklas Jarelind "För nytillkomna tittare, kan vi berätta att ni ser rätt och grafiken felar inte på något vis. Det står 0-3 till Assyriska efter tre snabba mål under matchens första tjugo minuter". 
 
Oj, kände jag. Vad hade hänt? Framkom dock under halvtidsvilan, efter att Walker på frispark reducerat till 1-3 i den 40:e matchminuten - att bortsett ifrån Assyriskas tre snabba, var det GIF som haft matchen och fört spelet. Men som under många matcher innan, varit för ineffektiva när det väl kommit till kritan. Och lite det var väl även hur resten av matchen skulle arta sig. Assyriska spelade bra, men det var de blåklädda hemmalaget som skapade. Gång på gång. Johan Eklund brände två superlägen. Ett öppet mål och ett friläge. Och att det ofta är en saknad av skärpa och kvalité i lagets avslut, är oftast väldigt tydligt.
 
Sen var det mycket långskott. Dennis Olsson försökte, Skúlason likaså. Och Walker, gång på gång. Det kändes nästan frustrerat. Och desperat. De enda gångerna det blev riktigt farligt, var när Chennoufi utmanade i motståndarnas straffområde, avancerade och gjorde fina instick. Ett av dessa ledde även till lagets 2-4 mål signerat inhoppande Pa Dibba. 
 
Det var dock en bra genomförd match ifrån vårt håll. Spelet såg ut mest som vanligt. Bara att det stabila försvarsspelet var som bortblåst. Och mycket av detta, främst igår, beror på att vi oftast är alldeles för snälla. Det smäller för lite. Det är för lite hjärta i många lägen. Något som det måste bli ändring på. Kan trots förlusten, dock känna att "ship happens" och utan problem blicka framåt. Man kan inte vinna jämt, men för att vi ska ta oss upp till Allsvenskan, krävs att formen håller i sig. 
 
Nu återstår två matcher innan laget går på semesteruppehåll. På söndag reser grabbarna ner till Borlänge och
 
tar sig an Brage på bortaplan. Därefter väntar Landskrona på Norrporten Arena. Två på förhand svårtippade matcher. Brage har underpresterat i år, sparkat tränare Conny Karlsson och åkte igår på 4-0 förlust mot Jönköping. Landskrona däremot har jag noll koll på. Vet enbart med mig att dom ligger på en 9:e plats i tabellen med 15 inspelade poäng. Giffers då? Huserar fortfarande på kvalplats med 23 poäng. Tre upp till Falkenberg och ett ner till GAIS. 
 
Vill avsluta med denna härliga bild. En elogé till Sportbladets brinnande intresse för fotboll;
 
 

Om man ändå vore synsk!

2013-06-16 @ 23:53:54
Det snackas en del om Ari Skúlason, lagets stora stjärna och numera också givna Isländska landslagsspelare. AIK, Djurgården och Norrköping är några av de klubbar som nämnts aktuella. Men också utländska lag som Randers (Danmark) och nu senast Groningen (Holland) har varit på tapeten. Enligt Skúlasons agent Magnus Agnar Magnusson finns det dock även intresse ifrån England och Portugal. 
 
Och är det något jag unnar Ari, så är det en utlandsflytt. Vill han dock "göra en Emil" och flytta till en annan svensk klubb, så får man respektera det. Men det känns samtidigt som han har så pass mycket mer att ge och att hans potential kan blomma ut på riktigt på en betydligt högre nivå. Däremot känns det vemodigt ifall han lämnar oss nu i sommar, vilket också är mest troligt. 
 
Nu har förvisso inlånade Maripuu gjort ett bra jobb, de matcher han spelat. Men trots detta, är det också skillnad på kvalité och kvalité dessa spelare emellan. Ari har en väldigt hög lägstanivå och när han väl är på sin topp, är han definitivt i en kategori för sig själv. Åtminstone i Superettan. 
 
Vad är ett troligt scenario då? Jag tror att ovannämnde Skúlason lämnar under kommande transferfönster, Niklas Maripuu ersätter och förhoppningsvis sitter Urban Hagblom i skrivande stund och försöker lösa en möjlig anfallslösning. Om det så ska till ett lån. För att slänga in Dibba fungerar inte längre. Det håller liksom inte. Och nu ryktas det om att AIK's Karikari efterfrågat en utlåning för att få speltid. Ett samarbete mellan klubbarna finns redan sedan tidigare. Kan det vara en lösning?
 
Det är dock rätt intressant situation i laget överlag. På anfallsfronten har vi Johan Eklund, målkung i formtopp. På mittfältet har vi lagets kapten, Ari Skúlason som fortsätter leverera på hög nivå, säsong efter säsong. Ari är dock inte ensam på innermittfältet, utan sällskapas av Kevin Walker. Och nu på sistone har även som ovannämnt, Niklas Maripuu tagit plats på mitten. Detta dessutom med besked. 
 
Men vad är viktigast? Att finna ett kompliment till Eklund? Eller direkt ersätta Skúlason? Båda är egentligen minst lika viktiga. Speciellt med tanke på hur stor anfallsefterfrågan varit på sistone. Och känt sedan tidigare är att klubben inte besitter världens bästa ekonomi. Så hur ska man prioritera? Om man dock ska göra en klar jämförelse, så behåller man åtminstone Eklund, medan Skúlason försvinner. Även om man å andra sidan, har Maripuu att slänga in som ersättare. För stunden. 
 
Vi alla vet dock hur känsligt det är att göra sig av med en nyckelspelare mitt i säsongen. Lustig, Myrestam och nu Skúlason. Tre av de bästa spelarna som någonsin representerat den blå matchtröjan. Och två av dessa, resulterade i minst sagt negativa effekter. Hur ska laget besvara på att tappa lagets kapten? Mitt i jakten på en plats i nästa års Allsvenska? Svårt att säga.
 
En sak är dock klar - klubben har bara denna säsong tappat Forsberg och Holster, för att nämna några. Vi får inte heller glömma Mustafi och Risholt. Härnäst även Skúlason alltså. Väldigt tunga pjäser. Pjäser som under de senaste säsongerna haft ledande roller i laget. Både på det ena eller andra sättet. Det positiva i detta sammanhang, är att laget bara gått ifrån klarhet till klarhet sedan Holster valde att raskt lämna klubben.
 
Men att mista Skúlason, är som att låta mannen med den stora aptiten för sötsaker, ta en alldeles för stor del av kakan. Kanske en för stor?
 
Bäst av allt vore följande, sett ur vårt eget perspektiv; Skúlason stannar säsongen ut, en högklassig anfallare köps/lånas in för att kunna avlasta Eklund och tillsammans tar laget åter klivet upp till Allsvenskan.
 

Så ska dem tas!

2013-06-16 @ 22:41:00
Kapten Skúlason & Co knäppte Falkenberg och Hans Eklunds mannar på fingrarna genom att både vända ett 1-0 underläge till vinst och dessutom sno med sig tre viktiga poäng. Förstnämnde Skúlason placerade säkert in 1-1 bakom Otto Martler innan Eklund nr 2, vår egen Johan Eklund, kunde avgöra matchen med sitt 1-2 mål i den 71:a matchminuten. Och det var noterbart två snabba mål ifrån Sundsvalls sida. Det första målet, straffen av Ari, kom 66:e minuten och därefter ramlade det andra målet in drygt fem minuter senare. Effektivt. 
 
Det var dock aldrig en solklar GIF-seger. Inte bara för att Falkenberg tog ledningen, utan också för att matchen stundtals bjöd på en hel del lägen, främst i hemmalagets favör. Vill dock påstå att matchen mest gick fram- och tillbaka över de båda lagens planhalvor. Det var GIF, det var Falkenberg, sen var det GIF, därpå Falkenberg och så höll det på av och an under matchens 90 minuter plus tillägg. 
 
Mest minnesvärt var väl Oscar Berglunds "fantomräddning" i slutskedet av matchen. Även om diverse ribbskott och stolpträffar inte är att förglömma. Men, när domare Per Melin till slut blåste av matchen var det ett formstarkt GIF Sundsvall som inkasserat sin 7:e seger för säsongen. Något som måste ha gjort den nästan 85 mil långa hemåtresan en aning mer lättsam. 
 
Kommentarer om matchen? Inte överdrivet många. Vårt spel på bortaplan och framförallt på naturgräs, fortsätter att imponera. Tycker det är skönt att vi oavsett motstånd spelar respektlöst och entrar planen med två tydliga riktlinjer; spela det egna spelet och vinn matchen. Sen ska man väl vid det här laget kunna förvänta sig en rad med segrar både här och där, speciellt ifrån ett förväntat topplag. Men att det skulle bli vinst mot den stora överraskningen Falkenberg, på bortaplan, det trodde jag inte. 
 
Nu väntar härnäst ett spännande möte mot Assyriska på NP. Återkommer om det! 

Ett skott, ett mål, för Giffers!

2013-06-11 @ 18:30:53
Hektiska dagar har bjudit på mycket arbete och lite fritid. Här kommer dock lite plåster på såren. Under den gångna veckan hann jag nämligen med att ta en cyberkaffé med Johan Eklund. Vilket passar sig alldeles utmärkt så här en dryg timme innan matchstart borta mot Falkenberg.
 
 
Delad andra plats i skytteligan med 6 mål än så länge. Hur känns formen?
Formen känns bra, har fått vara skadefri och fått stort förtroende från tränarna så det finns inget att klaga på.
 
Laget går bra nu, ni skördar vinst efter vinst och ligger i dagsläget trea i tabellen bakom Örebro och nästkommande motståndare Falkenberg. Är du nöjd med hur ni har presterat än så länge?
Bortsett från de 2 första omgångarna är jag relativt nöjd med hur vi presterat, framförallt försvarsspelet över hela banan har varit grymt, offensivt finns det ytterligare en växel att lägga i. Men så länge vi vinner matcherna så spelar det egentligen ingen roll hur det ser ut. Framförallt jobbar vi hårt för varandra i 90 + tillägg varje match det ger/kommer ge resultat.
 
Det har varit mycket snack om att laget är i behov av en ny anfallare. Ett köp som aldrig blev av under den förra säsongen. Hur ser du på den frågan?
Vi har dom spelare vi har så att spekulera i spelare som inte finns här kan supportrarna och medierna göra men min grundinställning är att konkurrens är bra och bidrar till utveckling, samtidigt ska man inte undervärdera kontinuitet heller. Som det var förra året för min del att jag var in i laget ena veckan och ut i andra gynnade inte mitt spel och vad jag tycker inte lagets heller. Det är viktigt för mig att känna förtroende och att man får göra en mindre bra match utan att bli bortplockad, hur gärna man än vill så är det tufft att vara i toppslag varje match.
 
I nästa omgång möter ni som ovannämnt Falkenberg på bortaplan. Har ni tränat på något speciellt inför den matchen? Och hur känns chanserna att ta tre nya poäng?
- Vi har tränat på hur vi ska utnyttja deras svagheter på bästa sätt och förhoppningsvis lyckas vi med det på ett bra sätt. Chanserna till tre poäng känns goda även om Falkenberg är ett bra lag så går vi alltid för 3 poäng oavsett vilka vi möter.
 
Ni har snart avverkat halva säsongen av årets upplaga av Superettan. Om vi ska leka lite med tanken - vilka två lag tror du kniper direktplatsen upp till Allsvenskan och vem får kvala? Samt, vilka lag tror du får lämna för division 1?
Örebro och Sundsvall upp, GAIS får kvala medan Värnamo och Örgryte får lämna. 
 
Det har på tal om laget, sett friskt ut på många fötter denna säsong. Vem tycker du har utmärkt sig bäst? Och vem är den stora överraskning i dina ögon?
Om jag ska nämna någon får det bli Stefan Ålander som har sett riktigt vass ut. Den största positiva överraskningen tycker jag varit Dennis Olsson som har gått in och gjort det jättebra.
 
För din egel del har det som mest blivit 11 mål under en säsong i Superettan, detta med Brage 2010. Kommer du att slå det rekordet i år? Och, är det du som vinner skytteligan när sista omgången är spelad?
Får jag hålla mig hel och fortsätta träna bra så tror jag absolut att jag ska kunna slå det rekordet. Förhoppningsvis kan jag vara med där uppe och bråka hela året!
 
Matchen mot Falkenberg då, hur tror du att det går? Och vem / vilka gör mål?
Jag tror på seger med 2-0. Jag gör det ena och Eric Larsson lyckas tillslut träffa mål med ett av sina långskott som smiter in i bortre krysset.
 
Säger tack till Johan Eklund och passar på att önska honom och resten av killarna i laget lycka till, då dom klockan 19:00 ikväll sparkar igång den viktiga matchen på Falkenbergs IP, mot just Falkenberg. För min egen del, tror jag på 1-1 - mål av Skúlason. Och är du inte på plats, glöm inte att du kan följa matchen via CSports för endast 79:-. Gör som jag och heja fram laget till tre nya poäng! 
 
FORZA GIF!

Victorious

2013-06-05 @ 13:19:00
(foto: Anders Thorsell - http://www.flickr.com/photos/gifsundsvall)
 
Dom kom, besegrades och åkte hem. Hem och tillbaka till Bajenland. Matchen mot Hammarby blev en lycklig historia. Slutresultatet skrevs till 1-0 efter ett debutmål i GIF-tröjan av Adam Chennoufi. Det kunde dock likväl ha slutat både 1-1 och 1-2 ifall vi haft en dålig dag. Nu levererar vi dock en av seriens bästa backlinje och målvakt, vilket vi ska vara väldigt glada över. 
 
Matchen i sig, var väl egentligen en enda lång kamp och krigarinsats ifrån Hammarbys sida. En elogé till Sundsvall som givetvis inkasserar både vinst och tre poäng. Men bortsett ifrån de tjugo första minuterna av matchen, där vi spelade snabbt, enkelt och felfritt - var resten av matchen dessvärre Hammarbys. Ett lag som presterat sämre än förväntat än så länge och som för en gångs skull genomför en ur mina ögon, riktigt bra insats. Tycker som ovannämnt att vi har första delen av matchen, max de första trettio minuterna. Men sen klev Hammarby in, tog över både spel, bollinnehav och målchanser. 
 
Och visst var det farligt, både en och två gånger. Dock gör mittbackspar Ålander/Danielsson med flera en gediger insats defensivt och täpper igen. Vill också ge beröm till Kevin Walker som dagen till ära kliver in och gör en insats på 100%. Har känt att han varit lite för anonym i tidigare matcher. Kan mycket väl dock bero på Skúlasons frånvaro, som gjorde att Walker vågade ta för sig och leda laget. Även om han också i denna match fick bära kaptensbindeln. Men han skötte det bra, precis som många andra i laget. 
 
Sen vill jag fortsätta ge beröm till Johan Eklund. Han har gått ifrån att vara en obekväm blandning av Mikael Dahlberg och Tarmo Neemelo, till att både vara i skytteligatoppen och tillhöra den grupp med seriens bästa anfallare. Hoppas verkligen att det fortsätter på den inslagna vägen. Även om jag fortfarande mer än gärna ser att klubben plockar in en anfallare under transferfönstret. En dröm hade varit Gabriel Altemark Vanneryr ifrån Varberg. Förvisso en liknande typ av spelare, men ruskigt bra. 
 
Skulle dock inte förvåna mig för fem öre, om klubben avstår ett anfallsköp, förlitar sig på Eklund och istället satsar på att ersätta Skúlason som till 90% försvinner nu i sommar. Nu har man förvisso Maripuu, men det är samtidigt bara ett lån och man måste försöka tänka långsiktigt. Vi får väl se hur det blir med saken, helt enkelt. 
 
Åter till matchen. Vart var all publik? Nu var det förvisso publikbästa (4742) för säsongen. Men att man inte ens kommer över 5000 är ju otroligt. Minns när vi under sen senaste sejourén i Superettan för blott två år sedan, lyckades locka 6656 till IP i 6-0 matchen mot Ängelholm. Och i söndags var det väl dessutom riktigt bra väder, ett "storlag" och ett GIF i riktigt bra form? Men men. 
 
I nästa omgång väntar Falkenberg på bortaplan. En match som på förhand känns riktigt tuff. Falkenberg som för närvarande ligger på 2:a plats i tabellen med tre poäng före Sundsvall. Den stora överraskningen so far i Superettan. Kommer dock att återkomma till er innan den matchen. Har även en intervju på G! 

Deutsch kaffee

2013-06-02 @ 11:21:00
Klubben har under veckan haft besök av Tysklandsproffset Per "Pelle" Nilsson. En mittback som representerade GIF Sundsvall senast år 2001 och dess förinnan även har tillhört IFK Timrå och moderklubben Stigsjö IK. Han blev dock klar för AIK under sommaren 2001 och har därefter även tillhört Odd Grenland (Norge), Hoffenheim (Tyskland) och nu Nürnberg (Tyskland). Per som är aktuell för landslagsspel i samband med VM-kvalmatcherna mot Makedonien, Österrike och Färöarnas, har valt att hålla igång med tränandet fram tills dess och gjorde alltså detta med killarna i Sundsvall under den gångna veckan. Noterbart är att hans yngre bror Joakim även han representerar Giffarna och fick a-lagskontrakt med klubben inför denna säsong. 
 
Jag lyckades faktiskt slå mig ner på en cyberkaffe med Pelle igår kväll och kan idag dela med mig av vår lilla pratstund. Hoppas att ni finner det intressant. Och jag vill redan innan rikta ett stort TACK till Per Nilsson som tog sig tid att prata med mig. Det uppskattas av mig och förhoppningsvis också supportrarna. 
 
 
Du har tränat med GIF Sundsvall i några dagar. Hur har det varit?
- Varit kanon och väldigt viktigt att kunna ha fått hållit sig i form. Plus att få träna med lillebror och även surra mycket med Ålen har också varit trevligt.
 
Hur många pass blev det?
- Tränade 3 pass med laget.
 
Vad tycker du om laget och dess kvalitéer?
Man har ett bra lag. Utan tvekan så att man ska slåss i toppen med detta lag. Sen tycker jag tränarteamet verkar vara väldigt välutbildade och duktiga. Vilket också är väldigt viktigt för lagets framgång.
 
Vad tror du om framtiden för din bror Joakim? 
Jag tror Joakim har en stor framtid inom fotbollen. Han vet vad som krävs. Han har rätt attityd vilket enligt min mening är det absolut viktigaste.
 

 
För din egen del väntar nu förhoppningsvis spel med landslaget. Hur ser du på dina chanser att få spela?
Jag kommer ge järnet och hoppas på att få spela. Jag kommer vara glad för de minuter jag får.
 
Det råder anfallskris i landslaget för tillfället. En kris som kanske du kan lösa, som faktiskt gjorde hela sex mål för ditt Nürnberg denna säsong?
Haha. Nej, det tror jag inte. Går gärna upp på någon hörna och knoppar in en kasse men någon anfallskris ska jag definitivt inte lösa.
 
Hur kommer det att gå för er i matcherna mot Makedonien, Österrike och Färöarna tror du?
- Vi slår alla tre! 
 
Senast missade Sverige VM då det begav sig 2010. Klarar ni av att nå en plats i turneringen nästa år?
Jag är väldigt övertygad om att svenska landslaget spelar vm 2014 i Brasilien.
 
Och på tal om plats, så ligger Sundsvall i dagsläget på en tredje plats i årets upplaga av Superettan. Hur pass bra koll har du på laget? Följer du några matcher?
Jag följer laget så gott jag kan. Och utav vad jag sett denna vecka är jag övertygad att Giffarna kommer vara i toppen och slåss om en plats i Allsvenskan.
 
Sist men inte minst, så måste jag fråga det många supportrar undrar - när gör du comeback i GIF-tröjan igen? Hur många år får vi vänta, tror du?
- Jag har alltid haft en bra relation till Sundsvall som var början på min karriär. Har också en god kontakt med Urban Hagblom så det är absolut inte omöjligt att jag en dag spelar eller får en roll i GIF Sundsvall som förening. När och om det händer får dock tiden utvisa. Jag har lärt mig att alltid fokusera på nuet och det tänker jag fortsätta att göra.
 

Måldebut för "Mini-Foppa"

2013-06-01 @ 20:14:00
Nu blir det två klipp i rad här. Men tycker att det är på sin plats att gratulera allas vår Emil "Mini-Foppa" Forsberg som idag gjorde två mål i Malmös bortaseger mot Brommapojkarna. Väldigt rolig för Emil som dagen till ära pga skadebekymmer i "De blåe" fick chansen ifrån starten. Håller tummarna för att han får fortsatt förtroende av Norling och att det blir fler mål ifrån "Sundsvallssonen". 
 
H%C3%B6jdpunkter:%20BP-Malm%C3%B6%201-3

Proffsdrömmen besöker Sundsvall

2013-06-01 @ 19:32:00
Saxat ifrån TV4: "Många drömmer om en proffskarriär i fotboll, men få har kvalitéerna. I programmet Proffsdrömmen ger sig Patrick Ekwall ut på jakt efter landets bästa fotbollsspelare som ännu inte kontrakterats av en elitklubb. Juryn är förre stormålvakten Thomas Ravelli, före detta fotbollsproffset Abgar Barsom och Elfsborgs sportchef Stefan Andreasson."
 
I det fjärde och sista avsnittet av den auditionturné som besökt diverse orter i Sverige, har man nu anlänt till Sundsvall och Selångers IP. Och eftersom jag i denna blogg, även tänkt ta upp annat fotbollsrelaterat än just GIF, bjuder jag er därför på detta. Mycket nöje! 
 
Proffsdr%C3%B6mmen%20del%204

Sport

Bloggparaden

RSS 2.0